Jak na podzimní deprese

Známe to asi všichni, ač je podzim co do barev možná jedním z nejhezčích období, je zároveň asi i tím nejtěžším. Stačí, když vyzdvihneme pár pojmů spjatých s podzimem a hned všichni budeme vědět proč – méně slunce, kratší dny, vstávání za tmy, nový školní rok, častý déšť, počínající zima a oslava pochmurných svátků – halloweenu a dušiček.

Myslíme, že už těchto pár slovních spojení v každém z nás vyvolalo trochu tíseň. Ačkoliv se na podzimu dá najít i spoustu příjemných dnů, přece jen by bylo dobré si říct, jak preventivně bojovat s podzimní náladou, obecně známou pod pojmem ‘‘podzimní deprese‘‘. My ji ovšem v dnešním článku raději pojmenujeme trochu umírněnějším názvem ‘‘podzimní melancholie‘‘. 

Proč nás tedy po konci léta často navštíví ona špatná nálada? Je to poměrně jednoduché. V létě máme možnost dobíjet  baterky z toho největšího dobíječe, který existuje - ze slunce. Dny jsou díky sluníčku v létě dlouhé, plné světla a optimismu. A my se jen těžko smiřujeme s tím, že nás čeká období, kdy je všemu naopak. Jakmile se léto chýlí ke konci, už předem víme, co nás čeká a nemine. Pro studenty, ale i jejich rodiče, to jsou mnohdy velmi náročné školní a pracovní povinnosti. Do toho nás začne budík probouzet postupně do větší a větší tmy. Venku často prší, je šedivo a sychravo a to na veselé náladě hned po ránu také moc nepřidá. Je opravdu veliký rozdíl v tom, když nás v létě probudí první, ranní, slunečné paprsky, které nás něžně a teple pohladí po tvářích nebo hlasitá plískanice za okny. Také začíná být čím dál tím větší zima – hlavně po ránu. Pak je vždy jen otázkou času, kdy nás nebo naše ratolesti doběhne první podzimní, nepříjemná chřipka.  Stejně tak na podzimní období reaguje příroda. I zvířata si začínají chystat zásoby a připravují se pomalu k nadcházejícímu se zimnímu spánku. Stejně tak i naše tělo, tak nějak přirozeně zpomaluje. Vše se zpomaluje a nastává takové to zvláštní pomalé období bez energie ze slunečních paprsků.

Typické příznaky podzimní melancholie:

1) zvýšená únava 

 2) skleslost, úzkosti

3) změny nálad

4) přecitlivělost

5) poruchy spánku

6) nechutenství, bolesti hlavy a žaludku

7) nezájem o okolní podněty

Naštěstí existuje spoustu pomocných berliček, které nám podzim mohou pomoci přečkat bez větší újmy na zdraví i psychice. A my si pár z nich v tomto článku rozebereme.

6 jednoduchých tipů, jak vyzrát nad podzimní melancholií

1) odpočinek a spánek: zkuste spát opravdu minimálně sedm nebo osm hodin denně. Pokud máte s usnutím problémy, můžete vyzkoušet některý z pomocníků na to určených – ať už navštívíte lékárnu, nebo vyzkoušíte CBD kapičky, nebo si uděláte bylinkový čaj z meduňky, kozlíku či levandule. Také se můžete podívat na některý z našich předchozích článků, kde rozebíráme, jak nejlépe nastavit tu správnou spánkovou hygienu.

2) pohyb: ač se Vám to nemusí na první pohled úplně líbit, pohyb je opravdu jedním z nejužitečnějších nástrojů našeho těla, který Vám může pomoci podzimní  smutek  zvrátit. Stačí krátká procházka nebo lehká jóga a tělo se začne samo zaplavovat hormony štěstí – endorfiny popř. serotoniny.  Obzvlášť je důležité využít slunečných dnů, které nás přeci jen i během podzimu dokáží navštívit a strávit je v co možná nejdelším čase venku.

 3) dělejte si radost i maličkostmi: každému zlepší náladu něco jiného. Pro někoho to může být posezení v kavárně u kafíčka, pro někoho jiného nákup kosmetiky nebo třeba nové knihy. Dopřávejte si tyto radosti na podzim pravidelně a tu novou knihu si kupte, i když víte, že Vám doma knihovna praská ve švech. Důležité je, že Vám to prostě udělá radost a hormon štěstí se začne přirozeně rozlévat do všech zákoutí Vašeho těla.

4) nezapomeňte na vitamíny : hlavně vitamín C je nejlepší pomocník v prevenci před nadcházejícím chřipkovým obdobím. Vitamín C je silný antioxidant, který chrání Vaše buňky před poškozením volnými radikály. Je nezbytný pro výrobu kolagenu, také podporuje zdravou pokožku i hojení ran. V neposlední řadě také zvyšuje absorpci železa ze stravy. Potraviny nejbohatší na vitamín C: kiwi, jahody, ananas, pomeranče, růžičková kapusta, květák, kedlubna, paprika a hrášek.

Když se na podzim sluníčku nechce vylézat, doplňte vitamín D z jídla. Vitamín D najdete hlavně v tučných mořských rybách (makrela, sleď, losos). Nezapomeňte také na dostatek vitamínu B6 (játra, avokádo a kysané mléčné výrobky) a v neposlední řadě ohlídejte dostatek přísunu železa (vnitřnosti, listová zelenina, kvasnice či sušené ovoce).

5) ozdravte střevní mikrobiom: mnoho vědeckých studií poukázalo na to, že stavy podzimní melancholie velice úzce souvisí s naším střevním mikrobiomem. Složení naší střevní mikroflóry totiž přímo souvisí s naším chováním. Také je již vědecky podloženo, že střevní bakterie jsou producenty přibližně 95 % celkového množství již zmiňovaného serotoninu. Správnou funkci mikrobiomu podpoříte hlavně konzumací vlákniny. A to té rozpustné i nerozpustné. Rozpustnou vlákninu najdeme v luštěninách, ovoci, zelenině, bramborách, lněném semínku nebo v psylliu. Nerozpustná vláknina se nachází ve slupkách z ovoce, zeleniny a obilovin.  Dále nezapomínejte na omega 3 mastné kyseliny (mořské ryby, lněná a chia semínka) a nákupem probiotický kapiček také nešlápnete vedle a Vaše střevo i nálada Vám jen poděkují.

6) chraňte se před zimou: možná to zní jako úplná banalita, ale dobré oblečení Vás může jednoduše ochránit před nepříjemným prochladnutím. Zaměřte se na kvalitu látky oděvu, který nosíte. Tip: v zimě je k nezaplacení vlastnit kousek oblečení z merino vlny. Mít náchylné části k promrznutí jako jsou uši a krk v teple je vždy samozřejmostí. Pokud se Vám, ale i přesto podaří nastydnout, zkuste si jako první pomoc udělat domácí zázvorový čaj. Kořen zázvoru pro lepší uvolňování prospěšných látek nastrouhejte do hrnečku. Zakápněte citronem a medem a zalejte horkou vodou. Zázvor je velice dobrým pomocníkem při různých nevolnostech. Též pomáhá proti bolestem hlavy a působí proti infekcím horních cest dýchacích.