Jak vyzrát nad roztočovou alergii

Obrázek1

Nejste nachlazení, přesto se ráno budíte s ucpaným nosem, přes den často kýcháte a papírový kapesníček je Váš nejlepší kamarád? Pak Vás možná trápí alergická rýma. Ta má mnoho různých spouštěčů. Od jara až do podzimu Vás mohou potrápit především pylové alergeny. V chladnějších měsících to může být alergen roztočový – na který se zaměříme právě v dnešním článku. Roztočový alergen se nachází nejčastěji v bytovém prachu. V neposlední řadě Vás může sužovat alergie na zvířecí miláčky, která má celoroční charakter.

Roztoč – mikroskopický členovec a nezvaný host v našich domovech. Živí se různými, odpadnuvšími částečkami naší kůže a nejčastěji se zabydluje v našich postelích, kde jim při spánku vytváříme dokonalé prostředí pro jejich rozmnožování – teplo a vlhko.

uvodkaAlergie na roztoče postihuje převážně dýchací ústrojí. Výše jsme uvedli, že roztočové alergeny potrápí hlavně v chladnějších měsících (u alergiků na roztoče ovšem celoročně). Je tomu tak hlavně díky topné sezóně, protože v tomto období dochází k většímu víření prachu v domácnosti, ve kterém jsou roztočové alergeny přítomny, navíc právě topením roztočům vytváříme to, co mají nejraději – již zmíněné teplo.

Hlavním ukazatelem toho, že je člověk alergický na roztoče, bývají alergické projevy ihned po probuzení. Patří mezi ně: záchvaty kašle, časté kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, slzení očí (často přejde i v zánět spojivek), vyrážka na těle či ekzém. Když se navíc tyto problémy sečtou, může alergie na roztoče u dětí i dospělých zhoršit schopnosti soustředit se neboť tyto alergické projevy během spánku ubírají značnou část energie, proto můžete pociťovat i krátce po probuzení obrovskou únavu.

Prevence a léčba alergie na roztoče 

Pokud si dle výše vyjmenovaných symptomů myslíte, že se alergie na roztoče týká právě Vás nebo Vašich dětí, určitě byste měli co nejdříve navštívit lékaře a zahájit léčbu. Neléčené alergie mohou přejít až v alergické astma. Prvním krokem je vždy vyšetření u alergologa, který Vám nastaví vhodnou léčbu a dostanete i další rady, jak alergii léčit a zmírnit její projevy. 

Dalším krokem určitě bude odstranění alergenu, tedy roztočů, z Vašeho domova. Zde je několik důležitých bodů, které Vám v boji s těmito nevítanými hosty pomohou.

1) Hlídejte optimální vlhkost v bytě.

Relativní vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v rozmezí od 40 - 50 % (ke změření budete potřebovat měřič vlhkosti a při nevyhovujících podmínkách bude nutné pořídit odvlhčovač nebo naopak zvlhčovač vzduchu)

2) Udržujte správnou pokojovou teplotu a často větrejte.

Teplota by se měla ideálně pohybovat kolem 20 stupňů Celsia.

3) Větrání jen v pokoji, ale nestačí.

Vyvětrejte každé ráno i lůžkoviny. Další doporučení málokdo rád uslyší, ale lůžko je nejlepší nezastýlat, aby mohlo lépe ‘‘dýchat‘‘. Také se nedoporučují lůžkoviny z peří nebo vlny, jelikož slouží jako potrava roztočům a hůře se udržují.

4) Pořiďte vhodné antialergické polštáře a peřiny.

Na našem e-shopu nabízíme hned několik vhodných variant pro alergiky.

Obrázek4

Polštář Bella Standard Levandule - 70x90

Obrázek5

Přikrývka Bella Standard Levandule - 140x200

Výrobky z řady Bella Standard Levandule obsahují extrakt levandule umístěný v povrchové tkanině, který krásně provoní celé lůžko. Vůně má zklidňující účinek na lidský organismus a napomáhá ke zlepšení poruch spánku, bolestí hlavy, depresí, sníží nervozitu, svalové napětí a navodí dobrou náladu, která zpříjemní Vaše usínání. Aroma levandule navíc odpuzuje hmyz.

Díky své pevnosti zajišťuje použitá tkanina dlouhou životnost. A vzhledem k materiálovému složení působí antibakteriálně a je vhodná i pro alergiky.

5) Častěji perte.

Polštáře a přikrývky minimálně 1 × za 1 až 2 měsíce. Povlečení až jednou týdně. Pozor! Matrace i nadále zůstává silným zdrojem roztočových alergenů.

Tip: při alergii na roztoče je vhodné pořídit si antialergické a nepromokavé chrániče na matrace. Taktéž je možné pořídit i antialergické povlaky na polštář a přikrývku, přes které se ještě navleče klasické povlečení – výhoda těchto povlaků spočívá v tom, že brání průchodu alergenů i samotných roztočů oběma směry (ti díky tomu nakonec hynou z nedostatku potravy uvnitř matrace)

Obrázek6

Nepropustný hygienický chránič matrace do postýlky

Obrázek7

Nepropustný hygienický chránič matrace s gumami v rozích

6) Z postele odstraňte nadbytečné textilie (např. nebesa) a plyšové hračky (ty bývají silným zdrojem roztočové kontaminace).

Pokud se ovšem Vaše dítko nejmilejších plyšáků nedokáže vzdát, uložte je jednou za čas na 24 hodin do mrazáku a poté vyperte na vyšší teplotu.

Odstraňte i další rezervoáry roztočů - starý čalouněný nábytek, staré a dlouho využívané matrace, koberce, přehozy a závěsy.

7) Investujte do vysavače s vysokoúčinným HEPA filtrem a vzduchotěsnou konstrukcí (všechen vzduch by měl procházet přes filtr), který brání víření prachu do ovzduší.

8) Poohlédněte se po přípravcích proti roztočům.

Ne každý má tu finanční možnost, aby každý druhý rok měnil komplet celou matraci (navíc i z hlediska ekologie to není nejlepší řešení) a tak je možné se o matraci starat (kromě častého a řádného vysávání a praní povlaků) i pomocí akaricidů – tedy přípravků na hubení roztočů. Spreje by se měly používat ovšem s velkou opatrností (hlavně u astmatiků, neboť jakékoliv spreje mohou vyvolat astmatický záchvat). Doporučujeme se vždy poohlédnout nejprve po přípravcích na přírodní bázi. Třeba zjistíte, že budou bohatě stačit a nebudete se muset obklopovat chemií více než je nutné.

Tip 1: zkuste esenciální oleje na odpuzování roztočů i jiných nevítaných návštěvníků. Je všeobecně známo, že roztočům zrovna dvakrát nevoní látky, jako jsou: ocet, rozmarýn a eukalyptus. Zkuste si tedy domů pořídit právě rozmarýnový nebo eukalyptový esenciální olej. Esenciální oleje jsou směsi látek přirozeně se vyskytujících v rostlinách a to prakticky ve všech jejich částech.

Tip 2: z esenciálních olejů si můžete vyrobit domácí sprej proti roztočům.

Na výrobu spreje budete potřebovat:

  • jedlou sodu
  • eukalyptový olej
  • nádobku s rozprašovačem
  • vodu

Matraci nejprve posypejte jedlou sodou. Nechte chvíli působit. Sodu poté důkladně vysajte. Smíchejte pár kapek esenciálního eukalyptového oleje s vodou v rozprašovači a poté matraci postříkejte tímto domácím eukalyptovým roztokem.

9) Podlahy a prach z nábytku stírejte na vlhko a nejlépe každý den.

Pozor! Alergik by neměl být úklidu přítomen. Pokud to není možné, měl by použít některou z ochranných masek na obličej.

A nakonec možná snad nejtěžší úkol. Vysvětlete dětem trpícím alergií, že nadále nebude možné, aby dlouhodobě ležely na koberci, skákaly na posteli či házely polštáři. Při těchto aktivitách se totiž nejvíce víří prach usazený v matracích a lůžkovinách a vyvolávají se tak velmi snadno nepříjemné, alergické reakce.