Jak vybavit obytný vůz

Obrázek 1Léto je v plném proudu, mnozí z Vás mají už svou dovolenou za sebou, ale stále jsou tu tací, které ta pravá prázdninová jízda teprve čeká. Hitem poslední doby je cestování na vlastní pěst bez cestovek a i bez letadel. Někomu postačí obyčejné auto, aby se dostal k vysněné dovolenkové destinaci, ovšem cestovatelé s kočovnější povahou, jistojistě raději zvolí obytný vůz či přívěs. A ať už máte vlastní či zapůjčený, v tomto článku Vám poradíme, jak si ho co nejlépe vybavit k obrazu svému.

Na cestách není nic příjemnějšího, než mít co nejpohodlnější a nejútulnější místo na spánek. Proto se karavany či obytná auta těší v posledních letech takové oblibě. Navíc je cestování s obytným prostorem velice praktické, obzvlášť pokud máte to ‘‘štěstí‘‘ a uvíznete v kilometrové koloně na silnici. Navíc Vám odpadá strach, že nenajdete volné místo v penzionu či hotelu. A pokud si dáte záležet na vybavení interiéru Vašeho kamaráda na čtyřech kolech, je to jako byste si s sebou na dovolenou brali i část Vaší ložnice, kuchyně či obývacího pokoje, které jste nechali doma opuštěné.

 

 5 tipů jak docílit útulnosti ve Vašem karavanu:

1) Pořiďte si kvalitní povlečení, prostěradlo a přikrývku

Ať už cestujete pouze v létě nebo se ročním obdobím vůbec neomezujete, pořiďte si kvalitní povlečení, ve kterém Vám nebude v létě přílišné horko a v zimě Vás dostatečně zahřeje. Tyto podmínky jistojistě splňuje univerzální, oblíbená a stále nadčasová bavlna.

Naše povlečení a prostěradla jsou vyrobená z kvalitní 100% česané bavlny Renforcé. Česaná bavlna Renforcé se vyznačuje jemností a lehkostí, zároveň je velice pevným a odolným materiálem, a díky tomu můžete tento materiál využívat celoročně. Navíc se vyrábí v nesrážlivé úpravě, což v praxi a právě na cestách jistě oceníte. Dále zaručuje dlouhou životnost a stálobarevnost. Barvy nevyblednou ani po častějším praní. A jako bonus je povlečení a prostěradla vyráběna v České republice.

Jaký design povlečení zvolíte, už pak záleží čistě na Vašich osobních preferencích. Též hraje významnou roli to, jaký styl interiéru Vám konkrétně vyhovuje. Léto je však ve znamení barev, nespoutanosti, volnosti, nekonečné fantazie a nových dobrodružství a tak možná nebude na škodu, když zvolíte trochu více barev než jste třeba zvyklí u Vás doma. A jaké barevné trendy jsou v posledních letech oblíbené? Trendy šedá a krémová klasika patří ke stálicím, ale velké oblibě se těší pastelové barvy a boho barevné variace.

 Obrázek 8    Obrázek 9

 

 

 

 

  

Bavlněné povlečení české výroby - Triangle                                                           Bavlněné krepové povlečení české výroby - Waves

 

 Obrázek 11         Obrázek 12

Prostěradlo Jersey česaná bavlna MAKO - Tmavá hnědá                                           Set Bella Standard - 140x200 + 70x90

 

 2) Další textilie

Nic nedokáže zútulnit obytný prostor tak, jako různorodé textilie ať už ty, které jsou pouze dekorační nebo i ty funkční, které jsou na dlouhých cestách nezbytné. Okrasné plédy, dekorační polštářky či hebké, hřejivé deky pro malé i velké, na chladné večery či čas trávený venku.

 Obrázek 10        Obrázek 7

                   Dekorační polštářek 45x45 - Žlutý                                                               Dekorační polštářek 45x45 - Tyrkysový           

  

3) Podtrhnutí osobitosti pomocí záclonek a závěsů do oken

Další možností a zároveň funkčním prvkem dokreslující útulný pocit v interiéru obytného vozu, jsou záclonky a závěsy do oken. Většina karavanů je sice v dnešní době automaticky vybavena roletami, ale uznejte sami, že ty nám v interiéru stylovou záclonku nenahradí. Anebo se samozřejmě nevylučuje možnost, zkombinovat všechny tři komponenty dohromady. 

Obrázek 2                             Obrázek 5

 

 

 

 

 

 

 4) Úložné pomůcky - boxíky a koše

Během cest se nashromáždí spoustu drobných věcí, pro které je potřeba najít nějaké skryté místečko, aby již v tak malém prostoru nevytvářely zbytečný chaos a nepořádek. Ať už mluvíme o drobnostech, jako jsou například suvenýry z cest, nasbírané mušle nebo třeba každodenně využívané pomůcky, např. sluneční či potápěčské brýle. Na tyto drobnosti, které by se jinak válely různě po stole či po posteli, je dobré do karavanu pořídit úložné boxíky, které pokud zasadíte do stejné barevné kompozice jako je interiér Vašeho karavanu, zabijete hned dvě mouchy jednou ranou - udržíte si v karavanu pořádek a navíc Vám poslouží i jako doplněk na zútulnění Vašeho dočasného nového domova na kolečkách.

5) Dekorace 

Obrázek 3Ač se tento bod může jevit jako naprosto postradatelným (a ve většině případů opravdu je), přesto se nedá opomenout. Pokud opravdu patříte k těm lidem, pro které je důležité, aby se cítili útulně a bezpečně i na cestách, najde se pár věcí, které Vám dokáží prostor Vašeho karavanu zútulnit a vdechnout do něj tu správnou atmosféru pro pocit domácí pohody. Zkuste se během zvelebování Vašeho pohyblivého příbytku, porozhlédnout po lucerničkách či bezpečných svíčkách, které (obzvláště v pozdějších hodinách) dokáží vykouzlit neopakovatelnou atmosféru, když si venku se svým spolucestujícím vychutnáváte večerní skleničku vína před karavanem. Nebo si pořiďte světelné LED řetězy, kterými můžete ozdobit vůz jak zvenčí tak zevnitř a tím mu vdechnout zase o trochu více vlastního interiérového či exteriového ‘‘rukopisu‘‘.  

  

 Teď už jen zbývá popřát krásný zbytek prázdnin a šťastnou cestu za Vašimi letními dobrodružstvími.

Obrázek 4