Jak na rychlé a efektivní uklízení

Obrázek1Znáte to – ač Vám připadá, že doma neděláte nic jiného než že něco zvedáte, uklízíte, utíráte, tak stále nemáte pocit, že byste měli doma dostatečně uklizeno? A nedej bože, když Vám na zvonek zazvoní předem neohlášená návštěva. Znáte ten pocit, jak běžíte ke dveřím a cestou nohou zastrkáváte kupičky oblečení a hračky do nejbližších „temných koutů“ bytu?

V tomto článku Vám přinese pár tipů, které se na první pohled mohou zdát až příliš jednoduché, nikterak inovativní, přesto však jsou velmi efektivní a často na ně při uklízení zapomínáme. Uklízení Vám opravdu velmi zjednoduší.

 

1) Každý den ukliďte část domácnosti

  • jeden den např. omyjte umyvadlo a zrcadlo
  • druhý den wc
  • třetí den vysajte všechny místnosti
  • další den umyjte okna a parapety

Obrázek3A tak dále. Protože pomocí těchto malých krůčků, které vykonáte každý den (a zaberou Vám sotva půl hodinky) se můžete vyhnout velkému víkendovému úklidu (který Vám naopak zabere půl dne času).

 

2) Mějte v úklidu systém

Při uklízení dodržujte určitá pravidla, která Vám usnadní celkovou péči o domácnost a ušetří Vám drahocenný čas.

Jaká konkrétní pravidla by to mohla být?

  • ráno začněte vyvětráním peřin a ustláním postelí
  • věci vracejte po použití na své místo
  • myčku ihned po domytí vyndejte, ať v ní máte místo na odkládání špinavého nádobí, které by se jinak celý den hromadilo na kuchyňské lince
  • po večerním vyčistění zubů umyjte rovnou i umyvadlo

3) Vytvořte si „To-do“ list

 Obrázek4Večer před spaním si vytvořte To-do list toho, co byste chtěli další den zvládnout uklidit. Pomůže Vám to uspořádat si věci potřebné k úklidu, které nejvíce „hoří“. Na druhý den Vás pak bude motivovat si jednotlivé uklízecí úkoly odškrtávat. Navíc je to skvělý nástroj, jak se vyhnout prokrastinování. Protože kdo by nechtěl mít splněné odškrtávací fajfky, co nedříve je to možné?:-) 

 

4) Zapojte do úklidu rodinu

Obrázek7

Známe to všechny. Než abychom děti stokrát prosily, aby si po sobě uklidily hračky, raději se ohneme a začneme autíčka a panenky zandavat do úložných boxíků samy. Existuje ovšem pár tipů jak svou rodinu v úklidu motivovat

- upomínkové lístečky: zkuste na lepící lísteček napsat požadovanou činnost, kterou po větším dítěti, či partnerovi vyžadujete a přilepte ji na příslušné místo. Např. na štítečku nalepeným u dřezu může stát: Nádobí patří do myčky, uděláš mi tím o trochu méně práce a navíc radost. Děkuji♥

- zábavná tabulka pro děti. Vytvořte pro děti zábavnou motivační tabulku, na kterou nakreslíte uklízecí činnosti, které byste chtěla, aby samy vykonávaly. Pokaždé když danou věc splní, odškrtnou si před spaním v tabulce správné místečko. A pokud vymyslíte prima motivační odměnu, děťátko bude s úklidem pomáhat jedna báseň.

5) Poklady z kuchyně: ocet a jedlá soda

Obrázek2

Potýkáte se ve své domácnosti s problémy dlouhodobějšího charakteru, jakým je např. rez a vodní kámen? Znáte z reklam spousty chemických produktů, které už téměř házíte do svého nákupního košíku?

Zkuste to nejprve s nezávadnými kamarády z kuchyně: octem a jedlou sodou.

 

Ocet si v domácnosti dokáže poradit se spoustou problémů:

  • odstraní vodní kámen z koupelny
  • vyleští zrcadla a vodovodní baterie
  • vyčistí myčku nádobí
  • zbaví vodního kamene i Vaši rychlovarnou konvici
  • používá se na změkčení místo aviváže
  • vyčistí pračku

Využití sody v domácnosti:

  • odstraňuje pachy (navíc s pomocí esenciálního oleje krásně provoní byt)
  • odstraňuje mastnotu
  • má bělící schopnosti (dokáže s pomocí peroxidu vybělit spáry i oblečení)

Pokud se však rozhodnete dělat velký úklid celého bytu, existuje jedno nepsané pravidlo: vždy začínejte od toho nejhoršího a zem vytírejte až naposledy. 

Mnoho lidí dělá zásadní chybu v tom, že si nejhorší místo nechává na konec. Bývá to většinou ta nejvíc zaneřáděná místnost. Aby byl úklid co nejdříve hotový, začněte právě tímto ‘‘zapovězeným‘‘ místem, kde je nejvíce nepořádku. Zbytek domu už po téhle uklízecí šichtě bude téměř za odměnu a práce Vám poté půjde snadněji od ruky.

Důležité je abyste nejprve uklízeli od shora směrem dolů. Nejprve se tak zbavte tzv. lapačů prachu, setřete drobky z kuchyňského prostoru a postupně se tak dostaňte až k bodu, kdy Vám bude zbývat jen vytřít podlahu. Kdybyste to totiž udělali naopak, museli byste chtíc nechtíc k podlaze opět vracet.

Obrázek5