Podzim ve znamení Hygge

Možná už jste slovo „Hygge“ někde zaslechli, možná se jím už dávno řídíte anebo ho možná slyšíte úplně poprvé. Ať tak či tak, pojďme si společně v tomo článku slovo hygge osvětlit a proplout do jeho tajů.

 Obrázek2_1

Pojem hygge pochází ze Skandinávie. Původem je sice z norštiny, ale v dnešní době je spojován především s dánskou životní kulturou, neboť v Dánsku se intenzivně žije právě ve stylu hygge. Možná právě proto jsou Dánove oficiálně prohlášeni za nejšťastnější národ na světě.

 

Hygge je vlastně metafora pro pocit útulnosti, důvěrnosti, bezpečí a tepla. Jiným způsobem by se dalo také vysvětlit jako umění udělat svůj život šťastným. Je to způsob života, kterým chce žít snad každý z nás. Cítit štěstí během všedních dní, hřejivou atmosféru domova, útulnost a v neposlední řadě i rodinnou pospolitost. Vyznavači hygge životního stylu si zakládají na pozitivní náladě a životní pohodě. Ten, kdo žije hygge si umí užívat života a umí si vychutnat okamžiky přítomného

okamžiku a naplno se snaží prožít okamžiky všedních i nevšedních dní. Obrázek3

Na hygge je krásné to, že pro každého znamená něco jiného. V globálu zahrnuje to, co Vám navodí příjemné pocity. Ať už je to teplý šálek voňavé kávy, kterou si vychutnáváte zabalení v hřejivé dece anebo večeře vychutnávaná společně s nejbližšími příteli či čtení knihy ve voňavé, čerstvě převlečené posteli.

Jak jsme již zmínili, k hygge stylu patří hlavně útulná atmosféra. Nezbytností je tak pohodlné domácí oblečení nebo různé bytové dekorace, které ve Vás vzbuzují příjemné pocity. K navození té správné hygge atmosféry nesmí v žádné skandinávské domácnosti chybět hlavně svíčky, jejichž plápolající plamínek vytváří tu správnou hřejivou domácí hygge auru.

Důležitým aspektem v prožívání toho správného hygge je vděk. Každodenní vděčnost i za maličkosti, které vám možná mnohdy přidají jako zcela běžná věc. Jen si představte následující. V místnosti, v které se nacházíte, jsou ztlumená světla. Nikam nespěcháte, jste naprosto uvolnění. Sedíte v přítmí na měkoučké pohovce, zabaleni do heboučké deky. V ruce držíte šálek horké kávy nebo čaje. Za okny vládne pravý podzim, barevné listí se snáší co každou vteřinu k zemi. Podzimní déšť bubnuje do oken a vy jen sledujete plamínek svíčky s vůní jablka a skořice. A cítíte vděk za to, že jste právě tady a teď a tuhle atmosféru si můžete plnými doušky vychutnat a dovolit si ji. Vděk za to, že se nacházíte ve svém bezpečném přístavu – ve svém útulném domově. Pokud si dokážete toto vše právě teď představit, tak jste se právě v mysli přenesli do pravých a nefalšovaných pocitů hygge stylu.

Obrázek1_1

A od představy v mysli k realitě už je jen malinký kousek. A tak Vám už nic nebrání si pořídit voňavé svíčky, heboučké polštářky a pokrývky, teplý huňatý svetr a navodit si doma to své pravé, nefalšované a útulné hygge.