Podzimní atmosféra

 Přichází jedno z nejbarevnějších období roku. Barvy kolem nás se pomalu, ale jistě, začínají měnit do žlutých, oranžových, červených a hnědých tónu, slunce se ubírá na svůj zasloužený odpočinek, mlha a déšť se častěji začínají hlásit o slovo, vítr si nebere servítky a čím dál tím mohutněji nám dává na vědomí svou přítomnost, dny se krátí a my si doma můžeme začít vychutnávat tu pravou, podzimní, jedinečnou atmosféru.

Jistě existuje mnoho lidí, kteří konec léta téměř opláčou, protože se musejí vzdát dlouhých, teplých dnů, plných nekonečné venkovní zábavy. Nikdo však podzimu nemůže upřít jeho jedinečnou a až mysteriózní atmosféru. V dnešním článku se Vám pokusíme popsat, jak si tu správnou a kouzelnou podzimní atmosféru navodit a řádně si ji vychutnat.

Představte si jeden sychravý, pozimní den, kdy nic nemusíte. Za okny bubnuje lehký déšť, v dálce vidíte šedobílý nádech mlhy, vítr se opírá do okenních skel, k zemi se každou chvíli snáší barevné listí ze stromů, které společně s větrem předvádí dokonalé taneční číslo v rytmu podzimní melancholické melodie. Když dotančí, dopadnou na zem a připojí se tak k dotvoření barevného venkovního koberce, který nám tak rád šustí pod nohami. Už při tomto pohledu z okna netoužíte po ničem jiném, než si na stole zapálit svíčku s vůní jablečného koláče. Připravíte si oblíbenou knihu či film a uděláte si teplou kávu či čaj. S kávou se poté usadíte na pohodlnou pohovku, nohy si přikryjete teplou dekou a pomalými doušky si vychutnáte lahodný, hřející nápoj a příjemné teplo domova.

 

Co nám vykouzlí tu správnou podzimní atmosféru aneb ‘‘podzimní starter pack‘‘

1) Oblíbený teplý nápoj do tematického hrnečku.

2) Teplé svetry laděné do podzimních barev či s veselými podzimními motivy.

3) Četba knih nebo sledování filmů s romantickou tématikou.

4) Pálení svíček s podzimními vůněmi

Vůně na podzim by měly především evokovat teplo a útulnost. Hřejivou podzimní atmosféru umí vykouzlit teplé koření (skořice, badyán, hřebíček), jemná vanilka, ovoce (jablko, pomeranče, brusinky), nebo smyslné pižmo. Navíc nic nerozzáří domov i podzimní atmosféru v pochmurném počasí více, než tančící plamínky Vašich oblíbených svíček.

5) Podzimní dekorace

Kromě těch, které můžete koupit, je nejjednodušší získat dekorace přímo z přírody. Vyrazte na procházku do lesa, do polí nebo na vlastní zahrádku a nasbírejte si přírodní poklady, jako jsou šišky, mech, šípky, kaštany, žaludy, jeřabiny, větvičky ze stromů, barevné listí nebo třeba luční kvítí. V aranžování do květináčů, váziček či misek se poté meze nekladou. 

6) Vaření ze sezónních potravin

Mezi nejoblíbenější podzimní potraviny patří zcela jistě mrkev, celer, zelí, kapusta a v neposlední řadě dýně (tu můžete dokonce využít dvojím způsobem – pohladit bříško výtečnou dýňovou polévkou či dýňovým koláčem, anebo jako dekoraci).