Novoroční předsevzetí aneb jak vydržet

 

Přišel nový rok a s ním i naděje na nové a lepší zítřky. Mnoho z nás si dává každý rok nová a nová novoroční předsevzetí. Nejčastěji se objevují v těchto podobách: přestanu kouřit, zhubnu, budu více sportovat, začnu více číst, naučím se cizí jazyk. Do prvního týdne pak člověk skočí s velkým entuziasmem a silnou vůlí svá novoroční předsevzetí dodržet. Postupem času ovšem vůle uvadá a na konci ledna mnozí už vůbec netuší, že si nějaké novoroční předsevzetí dávali.

Jak na to, abychom svá rozhodnutí a předsevzetí dodrželi? Máme pro vás pár prima tipů, jak tomu pomoci!

1) Slevte z nároků

 Proč rovnou vyhazovat celou krabičku cigaret do koše? A proč od rána do večera jíst jen hlávkový salát, suché rýžové chlebíčky a jablko?

Začněte pomalu a pozvolna a buďte trpěliví. Pokud chcete skoncovat jednou provždy s kouřením, snižte nejprve množství cigaret, které denně vykouříte. Budete pak mít radost a větší motivaci, i kdyby se Vám v ten den podařilo vykouřit byť jen o jednu cigaretu méně.

To samé platí při hubnutí. Nevzdávejte se hned všeho, co máte rádi. Máte chuť na koláč od babičky? Dopřejte si ho bez výčitek. Jen si místo tří kousků dejte jeden a k tomu nějaké ovoce a večer se běžte třeba projít nebo si zacvičte – pro dobrý pocit stačí i deset minut denně. A nezapomínejte na to, že jídlo neexistuje pouze pro příjemný pocit v ústech a žaludku. Jídlo slouží jako palivo pro naše tělo, pro naše buňky, kterých v sobě nosíme miliardy. A aby tyto buňky mohly správně fungovat a nedegenerovaly, je důležité jim pravidelně dodávat kvalitní živiny. S touto informací je snazší si vybrat, když přemýšlíte nad tím, jestli si po práci dojdete na tukem nasáklý hamburger nebo si doma, byť velice unavení, uděláte rybu na másle se zeleninou.

2) Místo fitka sport, který mě opravdu baví

Jak už to tak bývá při předsevzetí, když začnete plni elánu cvičit, zakoupíte roční permanentku do fitka. Poprvé jdete, protože je leden a Vy jste si před třemi dny dali ono nové předsevzetí. Podruhé se Vám už zase tolik nechce, ale jelikož permanentka stála nekřesťanské peníze a nemůžete ji nechat takhle hned zkraje propadnout, rozhodnete se jít. Po třetím cvičení vynecháte a v kapse máte skvělou výmluvu, proč zrovna dnes na fitko nemáte čas. Po čtvrté vynechané lekci také není tak těžké nějakou výmluvu ze zálohy najít. Po páté vynechané lekci se už ani výmluvu nesnažíte najít. Připomíná Vám to něco?

Většina z nás chce samozřejmě výsledky snažení vidět hned. A jakmile se v časovém horizontu, který si přednastavila naše hlava, výsledky nedostaví, přichází demotivace a ztráta elánu. Proto, než si zakoupíte onu permanentku, zkuste si sesumírovat, zda ji opravdu tak nutně potřebujete. Nemáte třeba raději procházky parkem než zvedání těžkých činek? A co třeba míčové sporty? Vezměte kamarády a zamluvte si tenisový kurt. Rádi tancujete? Zapište se do tanečního kurzu či si každý večer doma pusťte oblíbenou muziku a zatancujte si. Vždyť každý pohyb se počítá a obzvlášť ten, který děláte s láskou.

3) To-do listy

Mnozí tyto listy povinností považují za zbytečnost, ale kdo nezkusí, netuší, jak může být každá splněná věc motivující.

Zkuste si v jeden den sepsat, co všechno byste chtěli stihnout a začněte odškrtávat. Uvidíte, jak toužíte po další a další splněné fajfce. Pokud byste si denní povinnosti řekli jen pro sebe, určitě by dříve či později přišla věta: ale co, však zítra je taky den. A tím byste začali povinnosti valit opět a zas jen před sebe. A to se pak člověk začne točit v kruhu demotivace a prokrastinace a mnohdy je těžké z kruhu najít skulinku na útěk. To-do listy Vám pomohou si utříbit nejen myšlenky, ale i povinnosti a Vy se tak budete snažit o jejich co nejdřívější splnění.

4) Bez práce nejsou koláče

A na závěr pár motivačních vět. Člověk od pradávna patří mezi stvoření netrpělivá a nejraději by všechno měl hned. Ale takhle to nefunguje. Ani v přírodě to tak nefunguje.

Mnohdy také zabředáváme v černých myšlenkách a porovnávání s tím, co mají druzí. A ano, jsou tu i lidé, co jim mohlo jmění spadnout do klína, a proto nemuseli vynaložit žádné úsilí. Ve většině případu si však mnozí prostě jen tvrdě šli za tím, co chtěli. Nikdo neříká, že to bude jednoduché. Je ale důležité se upřeně dívat na cestu a ne hned v dáli vyhlížet cíl, protože ve finále právě ta cesta je mnohdy cíl. Splnění novoročních předsevzetí jde často ruku v ruce se sebeobětováním a pílí. Je to o tom několikrát spadnout, ale vždy najít sílu a znovu vstát. A právě za tyto momenty na sebe musíte být co nejvíce pyšní.

A pak až dosáhnete toho, co jste si vysnili, vítězoslavně proneste: Jo, stálo to za to! I přes všechny ty překážky a sebeobětování to stálo za to! A my věříme, že jednou, možná co nevidět, tuto větu z Vašich úst uslyšíte.