Pár tipů, jak vybrat povlečení na chalupu

Počasí nám začíná přát, spousta z nás se nemůže dočkat, až konečně vyrazí na chalupu, kde si bude užívat božský klid, naprostý relax a neomezený pobyt na čerstvém vzduchu. S tím vším ale souvisí i spánek, bez kterého se naše tělo neobejde a na chaloupce uprostřed přírody si ho můžeme dopřát, co si tělo žádá.

Dobijte si baterky

Aby ten spánek ale opravdu naše tělo připravil na další dny a doplnil energii, musí být kvalitní a ničím nerušený. K tomu přispěje kvalitní matrace a dobře vybrané povlečení. Proč na tom tolik záleží?

Jak vybrat povlečení na chalupu?

Už dávno neplatí, že povlečení na chalupu se designem od toho klasického jednoznačně liší. Zatímco dřív jsme si nedovedli představit nic jiného než povlečení s drobounkými kvítky, kostičkami nebo proužky, dneska si na chalupu můžeme pořídit i některý z moderních vzorů.

Stále ale platí, že při výběru povlečení není design nejdůležitějším parametrem, tím je totiž použitý materiál. K čemu vám bude nádherné, ale nepraktické povlečení, kterou klouže, zatrhává se, nebo se pod ním potíte a neustále se probouzíte?

Tip číslo jedna: Materiál povlečení vybírejte s rozvahou

Co na tom, že saténové povlečení z polyesteru je nádherně lesklé, když vám může sklouzávat a třeba i elektrizovat vlasy? Mnohem lepší jsou přírodní materiály, které k chaloupkám i tak nějak patří. Jejich velkou předností je prodyšnost, savost a taky jsou příjemné na dotek, takže budete spát skutečně jako v bavlnce.

Vsaďte tedy raději na klasiku v podobě bavlny, a to jak bavlny v plátnové vazbě, tak krepu nebo bavlněného saténu.

Víte, že krep není nijak zvláštní druh materiálu, ale jen odlišné zpracování bavlny? V pravidelných pruzích se střídá jemná a zvrásněná část, navíc se nemusí žehlit.

Bavlna vás neláká? Zkuste mikrovlákno. Povlečení z něj je jemné jako hedvábí, lehké jako pírko a roztoči se v něm nezabydlí. Navíc rychle schne. A to se na chalupě hodí!

Tip číslo dva: Pozor na rozměry

Jak velkou přikrývku na chalupě máte? Má standardní rozměry 140x200 cm, nebo o prodlouženou, případně francouzskou přikrývku pro dva?

Tip číslo tři: Jak je to se zapínáním?

Ty tam jsou doby, kdy se povlečení jen zakládalo, nebo zapínalo na knoflíky. Dneska si můžete vybrat i povlečení se zapínáním na zip.

Tip číslo čtyři: Až teď přichází na řadu design

Posledním krokem je výběr designu, protože je jasné, že i povlečení musí se stěnami i s podlahou ladit a podtrhnout celkovou atmosféru.