Proč některé ručníky nesají a jiné ano?

Během koupele jste se naladili na příjemnou vlnu, odplavili starosti a stres. Jenže pak jste se chtěli zabalit do hebkého ručníku, který měl osušit pokožku. Místo toho jste mokří a ručník nepříjemně škrábal. Co s tím?

Špatná péče zničí i ten nejkvalitnější ručník

Sice jste si asi koupili krásný a heboučký ručník, jenže jste mu nevěnovali přesně tu péči, kterou potřebuje. Dost možná jste si říkali, že ho prostě vyperete a usušíte jako ostatní prádlo. A to je ten kámen úrazu. I ručníky a osušky vyžadují určitou péči.

Nejdřív si prostudujte štítek údržby

Vybalili jste ručník z obalu a šup s ním do pračky a poté do sušičky. Opravdu tam ale může? Neponičíme ho? Za spoustu starostí s koupelnovým textilem si můžeme sami. Přitom stačí věnovat pár minut štítku údržby, kde se dozvíme, jak se o ručník správně starat.

Než ručník poprvé použijete, několikrát ho vyperte

Než se ručník dostal do vaší koupelny, urazil velký kus cesty, během které na něm ulpěly různé nečistoty a zbytky barev. Kdo by se do toho chtěl utírat?

Náš tip: Před prvním použitím ručník několikrát vyperte, ideálně s barevným prádlem a na 40 °C. Vlákna se zatáhnou, nečistoty se odstraní, stejně tak zbytky barev a chemických látek, které výrobci používají k tomu, aby se vám ručník zdál hebký a nadýchaný. O tom, že prodloužíte životnost ručníku ani nemluvíme.

S pracím prostředkem to nepřehánějte, na aviváž zapomeňte

I v případě péče o ručníky a osušky je třeba mít na paměti, že méně je někdy více. Platí to zejména při dávkování pracího prostředku. Když ho totiž přidáte hodně, může se stát, že se zcela nerozpustí a zbytky zůstanou ve vláknech ručníku. Výsledkem pak je, že ručník škrábe.

A co aviváž? Na tu u ručníků zapomeňte úplně. Sice je krásně provoní, na druhou stranu ale vlákna slepí k sobě, ta pak ztratí svou nadýchanost a jemnost, ručník bude špatně sát vlhkost.

Ručníky sušte na sušáku

Nikdy je nedávejte na radiátor, raději je pověste na sušák nebo jen volně přehoďte. Nezapomeňte je občas popotáhnout.

Náš tip: Máte sušičku? Nebojte se ji na ručníky použít. Nevkládejte jich tam ale mnoho, menší množství prádla umožní zvýšený pohyb vzduchu, výsledkem pak budou hebké a nadýchané ručníky a osušky.

Ručníky se nežehlí

Žehlení je asi nejčastější chyba, které se většina hospodyněk dopouští. Horká žehlička „zapeče“ vlákna, tak pak nejsou schopna sát vodu. A to nikdo nechce. Takže nezapomeňte, žehlení ručníků je zakázáno.