Svátek všech zamilovaných

Svátek všech zamilovaných se slaví téměř po celém světě už několik staletí. Mnozí ho považují pouze za americký, komerční svátek, který slavíme 14. února. Jeho historie sahá ale mnohem dál a má dokonce evropské kořeny. Prapůvod tohoto svátku sahá až do raného středověku a s Amerikou jako takovou má pramálo společného. Málokdo tuší, že sladkým bonboniérám a květinovým pugetům předcházel zákaz sňatků i mučednická smrt patrona tohoto svátku - římského kněze sv. Valentýna. Svatý Valentýn pocházel z katolického prostředí starověkého Říma. Narodil se pravděpodobně kolem roku 226 a byl římským knězem a biskupem.


Tehdejší doba nutila římského císaře Claudia II. soustředit se především na ochranu hranic říše – konkrétně na boj s germánskými a jinými pohanskými kmeny, což vedlo k tomu, že zakázal v celé říši sňatky i zásnuby, aby se mladí válečníci nemohli zdržovat doma a nezakládali rodiny. Svatý Valentýn tento zákaz kritizoval, a proto se rozhodl potají oddávat zamilované páry. Jeho dobročinnost a dobrosrdečnost se mu nakonec stala osudnou, neboť byl zanedlouho zatčen a 14. února 269 na příkaz císaře Claudia II. mučen a popraven.

Valentýnské tradice ve světě

Se svátkem sv. Valentýna je spojena řada tradic a ne všechny jsou „výmysly“ naší moderní doby. Například oblíbené darování květin je inspirováno přímo životem kněze Valentýna. Podle legendy totiž obdarovával zamilované mladé páry pestrými kyticemi přímo z biskupské zahrady. Z britských ostrovů pochází starobylý zvyk zasílat na svátek sv. Valentýna milované osobě milostné anonymní dopisy. Dnes je známe pod názvem „Valentýnky“.

  • Americká tradice

 

 

Jak jsme již zmínili, svátek sv. Valentýna je spojován hlavně s Amerikou. Je to z toho důvodu, že Američané tento svátek obecně milují a mohutně ho oslavují.Americká valentýnská gesta zahrnují okázalá předávání květin a zamilovaných darů, konání velkolepých párty a romantické večeře. A právě kvůli této velké, americké popularitě se velmi často zapomíná na původ svátku, který je opravdu ryze evropský.

 

 

 

 

  • Italská tradice

 

 

Bylo by zvláštní, kdyby v zemi, kde má svátek sv. Valentýna svůj prapůvod, nebyl tento den populární. Dnes v Itálii sice také převažuje jeho komerční rozměr, ale vzhledem k nátuře Italů je na prvním místě samozřejmě romantika. Zamilované dvojice si dávají dárečky a samozřejmostí je i dobrá večeře při svíčkách.

 

 

 

 

 

  • Česká tradice

 

 

Češi stále za den lásky mnohem více považují 1. květen. I přesto před 14. únorem květinářství a dárkové obchody zaznamenávají zvýšenou tržbu. Která žena by také nebyla ráda obdarovaná květinou, šperkem či jinou drobností z lásky?

 

 

 

 

 

Tip od nás: pokud Vám pro letošní rok chybí inspirace na dárek i u nás na e-shopu můžete pořídit produkty s nádechem romantiky a lásky.

Deka mikroflanel EXCLUSIVE 150x200 - Purple
Akce
–37 %
499 Kč
315 Kč / ks
5-003-0103
Srdíčka
od 150 Kč / ks
19-001-0028
Povlečení české výroby z bavlněného saténu - Goricia
Výprodej
–25 %
1-005-0043
P1010054
Výprodej
–50 %
600 Kč
300 Kč / ks
5-003-0402